6 zasad zdrowego odchudzania

2016-02-22 20:48:37

Zuzanna Łyczkowska
Chcesz zrzucić kilka kilogramów? To świetnie. Pamiętaj jednak o tym, że odchudzać trzeba się z głową. Bez względu na to jaką metodę wybierzesz mniej na uwadze poniższe punkty. Twój organizm będzie Ci za to wdzięczny.

1.Zawsze jedz śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Pewnie słyszałaś to po stokroć, ale tej zasady po prostu nie można ignorować. W nocy organizm czerpie energię ze swoich rezerw. Niestety ich pokłady są dość ograniczone, dlatego rano koniecznie należy je uzupełnić. To oczywiste, że nie zajedziesz daleko na pustym baku. Pożywne śniadanie dobrze wpływa nie tylko na samopoczucie, ale pomaga też w utrzymaniu smukłej sylwetki. Odpowiednio naładowany z rana organizm nie odczuwa głodu, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski w ciągu dnia. Co jeść, by zapewnić sobie dość energii? Polecamy owsiankę na bazie mleka migdałowego, kokosowego lub owsianego z mieszanką wody oraz z płatkami jaglanymi, ryżowymi i nasionami chia. W chłodniejsze dni doskonale sprawdzi się komosa ryżowa albo kasza jaglaną z uprażonymi jabłkami, cynamonem oraz dodatkiem orzechów i migdałów.

2. Jedz rzeczy, które dają energię i likwidują uczucie głodu
Staraj się sięgać po żywność, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jedz ryby, ziemniaki (ale nie puree) oraz fasolę która przyspiesza nasz metabolizm.

3. Gotuj krótko
Długo gotowane warzywa tracą cenne dla nas witaminy. Aby uniknąć takiego marnotrawstwa staraj się ograniczyć czas gotowania do minimum oraz zalewać je jak najmniejszą ilością wody. Świetnym sposobem, który pozwala zatrzymać cenne dla nas minerały jest blanszowanie, czyli szybkie ogrzanie żywności do określonej temperatury.

4. Używaj cennych i dobrze przyswajanych tłuszczów
Wydaje Ci się że oliwa z oliwek to najbardziej wartościowy tłuszcz? Pozwól zatem, że wyprowadzę Cię z błędu. Najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest tłuszcz gęsi. Jeśli mimo jego cennych właściwości nie możesz się przekonać do stosowania tego tłuszczu, lub po prostu nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego polecam olej kokosowy. W tej chwili dostępny jest już w wersji bezzapachowej, więc nie ma przeciwwskazań do smażenia na nim różnorodnych potraw.

5. Jedz wszystko co zielone
Jeśli ciągle wzdrygasz się widok zielonej pietruszki w zupie pora wydorośleć. Zielone liście są niesamowitym źródłem chlorofilu, który pełni nadzwyczaj ważne funkcje: reguluje metabolizm, poprawia nasz układ nerwowy, pokarmowy i krwionośny, zaopatruje organizm w żelazo i inne wartościowe witaminy. Wszystko, co zielone zawiera też kwas foliowy, a tym samym usuwa toksyny, wolne rodniki i bakterie. Krótko mówiąc: mama miała rację. Przestań więc grymasić i staraj się jeść jak najwięcej sałat, liści rzodkwi, szpinaku, pietruszki, rukoli i roszponki. Dla anemików powinny być to podstawowe produkty w ich diecie.

6. Nie kupuj puszek
Zdrowa żywność, to żywność jak najmniej przetworzona. Wszystkie produkty w blaszanych opakowaniach np. tuńczyk, kukurydza, pomidory niestety się do niej nie zaliczają, dlatego należy wykreślić je z jadłospisu. Puszki produkowane są z tworzywa zawierającego m. in. bisfenol – syntetyczny estrogen, który wchodzi w reakcję z przechowywaną w puszkach żywnością. Wyniki najnowszych badań pokazują, że większość z nas ma podwyższony poziom BPA, co może powodować cukrzyce, choroby serca i problemy z płodnością. Jeśli wolałabyś uniknąć tych dolegliwości podczas wizyty w supermarkecie omijaj półki wypełnione puszkami. Wyjątek możesz zrobić tylko dla swojego pupila.
Czy znane Ci są inne zasady, które można by dopisać do tej listy? Mile widziana jest każda dodatkowa sugestia.

- See more at: http://lyczkowska.pl/6-zasad-zdrowego-odchudzania/#sthash.leJXwake.dpuf
Popularność: 86    Powrót

Komentarze

Odpowiedź
Tytul
Imię/Nick

Załóż konto za darmo

Coach Klient
lub zaloguj